Wat is een eettafel?

Wanneer je een woning gaat inrichten, dan zul je daarin zeker ook een eettafel plaatsen. Een eettafel is een meubelstuk dat een horizontaal blad heeft dat ondersteund wordt door meestal vier poten. De poten kunnen net als het tafelblad van hout zijn, maar ook van metaal. Een eettafel wordt vooral gebruikt om op een comfortabele hoogte voorwerpen te plaatsen of om er gemakkelijk aan te kunnen eten. Ook wordt een eettafel in een woonkamer voor andere doeleinden gebruikt. Denk daarbij maar eens aan het werken op een laptop of met de familie een spel spelen.

Welke afmeting eettafel wil je hebben?

Wanneer je een eettafel in de woonkamer plaatst, is het belangrijk dat je vooraf weet waar hij komt te staan. Hij mag niet te groot of te klein zijn. Het is mogelijk dat je een woonkeuken hebt en daar de eettafel plaatst. Wanneer de eettafel echter in de woonkamer wordt geplaatst, dan moet je erop letten dat je voldoende loopruimte hebt. Ook zijn het aantal zitplaatsen belangrijk voor de grootte van de eettafel. De benodigde zitruimte per persoon bedraagt 70 cm. Je moet een eettafel niet tegen de muur plaatsen. Wanneer je de eettafel plaatst, dan moet je 80 cm tot de muur overhouden. Dan heb je nog voldoende loopruimte om erachter langs te lopen. Heb je een kleine kamer, dan is het verstandig om een eettafel te gebruiken waarbij de poten zoveel mogelijk op de hoeken van de tafel staan. Dan kunnen de stoelen volledig aangeschoven worden. Een eettafel moet zoveel mogelijk in verhouding staan met de ruimte van de woonkamer waar hij staat.

De vorm van de eettafel

Er zijn veel verschillende vormen eettafels verkrijgbaar. Je moet kijken welke het beste bij je inrichting past en je graag wil hebben. Je zou een rechthoekige of een ronde eettafel kunnen plaatsen, maar ook een ovale of een vierkante. Wanneer je nog kleine kinderen hebt, kun je misschien maar beter een ronde of ovale eettafel nemen. Hier kan een klein kind zijn hoofd heeft niet aan een hoek stoten wat wel het geval is bij een vierkante eettafel. Ook kunnen er veel personen aan een ovale eettafel plaatsnemen zonder dat ze elkaar belemmeren in de bewegingen. Wil je een eettafel hebben waaronder heerlijk je benen kunt strekken, dan moet je er nemen waarbij de poten dat niet belemmeren. Het is vooral de grootte en de vorm die voor een groot deel de uitstraling in de woonkamer bepalen.

Een vierkante eettafel

De vierkante eettafel wordt vooral gebruikt in kleine ruimtes. Het belangrijkste nadeel van een vierkante eettafel is dat er maar een paar personen aan de tafel kunnen plaatsnemen. Aan een vierkante eettafel kun je door de beperkte ruimte geen extra stoelen plaatsen. Bij een vierkante eettafel is er wel een gelijke afstand tussen de personen die aan de tafel zitten.

Een ovale eettafel

Wanneer je in je woonkamer een ovale eettafel gebruikt, heb je een echte eye-catcher. De ovale eettafel heeft mooie ronde lijnen waardoor de tafel een elegante uitstraling heeft. Een kind zal zich nooit aan een hoek kunnen stoten en de ovale eettafel is vooral geschikt voor een smalle ruimte. Voor een ovale eettafel is het niet gemakkelijk om een mooi tafelkleed te vinden en het is ook niet eenvoudig om een ovale eettafel te verlengen.